Echipe, Grupuri civile din Ditrău

baba_klub_01_nagyClubul Mămici-Bebeluşi şi-a deschis porţile în data de 30 martie 2011, având ca scop formarea unei mici comunităţi a mămicilor din Ditrău şi a bebeluşilor lor. Cu ajutorul domnului primar Puskás Elemér, am obținut o mică sală amenajată în partea din spate a clădirii medicului de familie, care prin eforturile comune ale mămicilor a fost transformată într-un loc familial, iar de atunci sala a devenit centrul ideal pentru reuniunile noastre. De atunci ne reunim în fiecare marţi, pentru activităţi cu durata de 1-1,5 ore. Cu prilejul reuniunilor noastre, în prima jumătate de oră obişnuim să cântăm cântece pentru copii, povestim, jucăm jocuri în comun, după care copii şi mămicile desfăşoară activităţi libere, care în cazul copiilor înseamnă jocuri iar în cazul mămicilor în principal diverse conversaţii. În timpul acestor conversații împărtăşim între noi mai ales cunoștințele şi experiențele noastre legate de cei mici, dar temele pot aborda orice alt subiect, important fiind să conversăm. Am organizat programe comune cu ambii părinţi, gen „Seri la o Pizza cu Mama şi Tata”, pentru mame jocuri precum „cartofeala”, am primit vizita lui Moş Nicolae, am sărbătorit ziua clubului şi Ziua copilului în centrul de joacă „Sláger Center”, vara ne-am reunit la pădure, în aer liber. Am participat la programul de dezvoltare susţinut de Organizaţia Caritas cu prilejul Zilele Satului, dar şi la concursurile de gătit, la care ne-am clasat pe locurile II şi III.

idosek_2_nagySediul Clubului Vârstnicilor din Ditrău a fost inaugurat în 2002, cu ocazia Zilelor Comunale. La achiziţia clădirii impozante ce găzduieşte căminul a contribuit în mare măsură localnicul Dr. László Vencser. În casa frumos renovată pensionarii se întâlnesc o dată pe săptămână, în după-amiaza fiecărei zile de joi. Membrii clubului organizează zile de naştere, onomastice, dar participă şi la diverse reuniuni sau excursii. Casa în vechiul stil “Köllő” găzduieşte numeroase evenimente culturale. Întreţinerea casei este asigurată de către Asociația Pro Ditró.
Clubul, care are în prezent peste patruzeci de membri, este condus de Albert Madaras.

DIF_logo_nagyForumul Tinerilor din Ditrău s-a înfiinţat în 2013, în urma unui proiect de dezvoltare a comunităţii. Pe scurt, ar putea fi definită ca: organizaţia de tineret din Ditrău, pentru tinerii din Ditrău. Proiectul în sine a început cu un sondaj realizat în rândul comunităţii de tineret, prin care am încercat să evaluăm, cu ajutorul unor voluntari, nevoile tinerilor din Ditrău, cât de mult le place comuna şi cât de mult le place (sau nu le place) să trăiască aici.

Propunerile noastre au fost dezbătute în cadrul unor forumuri, apoi încet-încet au început să se contureze nevoile tinerilor din Ditrău, după care am decis reînnoirea organizaţiei de tineret. Organizăm diverse evenimente, inclusiv sportive, dar avem şi multe alte idei dedicate tineretului din Ditrău, pe care urmează să le materializăm.
ditroi_fjusagi_forum_nagy

Grupa de Majorete a comunei s-a înfiinţat la finele lunii aprilie 2005, având ca membrii la data respectivă 15 fete cu vârsta cuprinsă între 13 şi 15 ani, care făceau cunoştinţă pentru prima data cu tehnica învârtirii bastoanelor.

De la an la an, tot mai multe persoane s-au alăturat grupului, astfel încât lipsa membrilor nu este o problemă.

Pe lângă repertoriul din cadrul festivităţilor şi evenimentelor din Ditrău, echipa participă la diverse programe caritabile, la Zilele Tineretului din Gheorgheni, în Târgu Secuiesc, precum şi în localităţile Bátaszék, Budajenő şi Kamut din Ungaria.

În 2010 a fost organizată prima Întâlnire a Majoretelor, la care au fost găzduite şi trupele din Bátaszék şi Budajenő. Astăzi cursurile se desfăşoară pe 4 grupe având în total peste 50 de majorete.

Conducătoarea echipei: György Hajnal

S-a înfiinţat în 1910, fiind aproape prima din regiune, şi de atunci funcţionează continuu, cu mici întreruperi. Implicată puternic în viața comunei: trupa de muzicanţi participă la diverse ceremonii comunale sau înmormântări, şi în plus a participat şi la diverse reuniuni. Odinioară a organizat baluri, a prezentat piese de teatru, a participat la concursuri culturale şi a prestat şi la nunţi. Numărul de prestaţii ale fanfarei depăşeşte 500. A susţinut programe şi în localităţile înfrăţite ale comunei, din Ungaria şi Germania. Actualul preşedinte este Balázs János, iar dirijor este Petres István. (2013).
fuvoszenekar_nagy

Grupul de Tradiţii locale funcţionează sub tutela Asociației Culturale din Ditău, fiind reînfiinţată în martie 2010 şi având activități multiple programe. Liderul grupului este Ferenczi Enikő.

În cadrul grupului există diferite sub-grupuri. Cercul de cântece populare, grupele de dans având diverse vârste, colindătorii sau paradele care patrulează cu prilejul carnavalurilor, contribuie toate la păstrarea şi transmiterea tradiţiilor. În fiecare an organizează mai multe baluri, dar ocupă un rol esenţial şi în relaţia cu localităţile înfrăţite. În mod deosebit, este de important să amintim de trupa de juniori, care numără pentru 50 de copii dansatori din Ditrău.

egyhazi_korus_nagy

Există date despre corul bisericii din Ditrău încă din 1913 (anul sfinţirii bisericii). Conducătorul corului este cantorul bisericii.

În prezent, cei 35 de membri ai corului susţin că în viaţa omului este necesară „muzica de toate zilele”. Pentru ei, orice liturghie este o sărbătoare, un motiv de celebrare.

În prezent, există 35 de membri ai corului declară că este necesar pentru viața umană “muzica de zi cu zi”. Pentru noi, fiecare celebrare liturgică, este celebrare. Serviciul muzical este prestat sub formă de voluntariat comunitar mai ales în biserică, dar corul participă şi la diverse evenimente din lume, respectiv la întâlniri cu alte coruri.

Prima întâlnire a corurilor bisericeşti din Depresiunea Gheorgheni a fost iniţiată în 1987, de către fostul cantor Péter Ignác şi de fostul vicar al bisericii din Ditrău, Szilágyi Lőrinc.

Întâlnirea a fost organizată la Ditrău în anul respectiv şi de atunci se organizează anual, fără întrerupere, în diverse localităţi ale depresiunii.

Pe lângă apariţiile interne, corul a avut prestaţii în cadrul evenimentelor organizate de localităţile înfrăţite (Budajenő, Bátaszék, Kamut), precum şi în localităţile Veszprém, Várpalota, Szekszárd (Ungaria) şi Linz (Austria).

Vă mulțumesc în numele tuturor membrilor corului pentru recunoașterea muncii noastre. Este o onoare pentru noi faptul că, în anul 2012, primarul din Ditrău a oferit corului nostru titlul PRO DITRO, precum şi că membrii corului nostru au avut ocazia de îmbrăca haine noi de sărbătoare, cu prilejul seriei de sărbători centenare organizate în cadrul celei de-a XXVII-a întâlniri a corurilor dedicată lui Kájoni János. (27 aprilie 2013).

Köszönet Puskás Elemér polgármester úrnak és Ditró Önkormányzatának.

Mulțumiri domnului primar Puskás Elemér și Consiliului Comunal Ditrău”.

 

Bakos Ferenc
cantor- Ditrău
httpss://www.youtube.com/watch?v=x3lIbRD_tfE

onkentes_tuzolto_csoport_logo_nagy

„Asociatia Pompierilor Voluntari din Ditrău”, una din cele mai longevive organizaţii din comuna noastră, care funcţionează şi astăzi, a fost înfiinţată în anul 1900. În prezent are 47 de membri, nu demult alăturându-se echipei 2 noi recruţi.Comandantul organizaţiei este Köllő József, comandantul-adjunct Fülöp Imre, iar sediul şi staţia de intervenţii se regăseşte pe strada Orbán Balázs numărul 21. Corpul este dotat cu trei mașini de intervenție.Costurile de întreținere și de exploatare ale unității de Pompieri, precum şi ale celor doi membri ai personalului (șoferi), sunt suportate din fondurile Primăriei comunei. Activitatea corpului de pompieri nu se rezumă doar la intervenţii în caz de incendiu, membrii participând activ şi la diverse parade şi sărbători organizate în comună, iar tot ei ne reprezintă localitatea anual cu ocazia Zilei Pompierilor şi a altor festivaluri. În caz de incendiu, vă rugăm să sunaţi la numărul de telefon 0266 353-530!

Statutul Pompieriilor Voluntari din Ditrău