Biserica Szent Katalin

Perioada de construire a bisericii mici sfinţite cu hramul Sfintei Ecaterina de Alexandria este necunoscută. În secolul al XIII-lea a avut probabil rol de capelă, care ulterior a fost reamenajată. Locul capelei a fost donat Bisericii de către familia Csibi. Informaţiile despre turnul bisericii datează din anul 1653, când a fost renovat, iar naosul extins. Vizita apostolică din 1711 descrie toate dotările bisericii. În 1712 a venit rândul efectuării unor reparații suplimentare, fiind înălţată cu trei braţe. Doi ani mai târziu, în 1714, biserica a fost distrusă de un incendiu. În urma renovării din anii 1756-1757, naosul bisericii a fost extins şi complet reconstruit. În spatele cimitirului din curtea bisericii, împrejmuit de un gard din piatră gen cetate, două turnuri de veghe şi un ceas solar reamintesc de vremurile demult apuse. Clădirea istorică a fost inițial o biserică fortificată.

La 8 iunie 1786 Episcopul Transilvaniei Battyányi Ignác a sfinţit trei altare. Pe altarul principal figurează imaginea Sfintei Ecaterina din Alexandria, sfântul ocrotitor al bisericii, altarul secundar din partea dreaptă a fost sfinţit în memoria Sfântului Sebastian, iar cel din partea stângă a fost sfinţit în numele Sfintei Familii. Deasupra porţii de la intrare este vizibilă statuia Sfântului Ioan Nepomuk. Interiorul bisericii este decorat în stil baroc. Turnul are înălţimea de 35 de metri, iar pe pereţii lui se observă urmele unei ferestre impunătoare cu vârful ascuţit. kep1

În anul 1996 biserica a fost renovată atât în interior cât şi pe exterior. În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, biserica s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru cele aproape 6.000 de suflete la care ajunsese comunitatea catolică. Cu prilejul marilor sărbători creştine, atât biserica, dar şi curtea acesteia se aglomerau atât de tare încât credincioșii nu se mai puteau mişca, scrie lucrarea Domus História. Prin urmare, organismul reprezentativ al comunei a decis în 1891 să construiască o biserică nouă, care să fie demnă de reputația localității. În cinstea Bisericii Sfânta Ecaterina are loc în fiecare an pe data de 25 noiembrie sărbătoarea comunităţii „Katalin Búcsú”.

Galeria Biserici „Szent Katalin” (Sfânta Ecaterina):