Művelődési ház, könyvtár

muvelodesi_haz_nagyAz 1935-ben épült ditrói művelődési ház az idők folyamán nagy szerkezeti átalakulásokon ment át. Utoljára közel húsz, huszonöt éve végeztek rajta nagyobb átalakítási munkálatokat, ekkor épült a színházterem is. Az épület állapota megérett egy újabb felújításra, ezért a ditrói tanács pályázati lehetőségeket keresett. A beruházás összköltsége 1 500 000 lej. 2010-ben kapta vissza régi nevét. A színházterem 320 férőhelyes, kárpitozott székekkel, süllyesztő színpaddal és központi fűtéssel ellátva. A színházterem előcsarnokában egy állandó bohóc-kiállítás látható, Szőcs Zsuzsanna magángyűjtő jóvoltából. Ugyancsak a Művelődési Házban kapott helyet a Petres Ignác Emlékszoba. A felújítás során újabb termek kialakítására került sor, így készült el a konferenciaterem, amely gyűlésteremként szolgál, emellett rengeteg rendezvény helyszíne.
Ugyancsak a Művelődési Házban kapott helyet 2010-ben a Pro Ditro Egyesület által működtetett közösségi konyha is. Naponta 160- 180 személy ebédeltetését szolgálja a konyha, ide sorolhatóak a napközis, a step by step osztályban tanuló kisdiákok, továbbá vállalkozások alkalmazottjai és magánszemélyek. Az önkormányzat a szociális ösztöndíjban részesülő gyerekek, ill. testvérpárok étkeztetésének költségeit részben fedezi. A munkaközösség lakodalmak, bálok, keresztelők, találkozók, torok lebonyolítását is vállalja. A művelődési ház sokszínű programmal csábítja a község lakóit, a vendég színházak előadásai mellett, zavartalanul folynak a táncpróbák és egyéb kulturális rendezvények is. Ugyancsak a művelődési ház épülete ad otthont a községi könyvtárnak is.

Kőrösi Csoma Sándor könyvtár

A művelődési ház egyik földszinti helyiségében működő községi könyvtár felszereltségében és berendezésében is megújult, olvasóteremmel bővült.Az önkormányzat új polcrendszert és bútorzatot vásárolt, amely nagyban megkönnyíti a könyvtárhasználatot és nyilvántartást. Ugyanakkor a Megyei Könyvtár által meghirdetett Biblionet-programra is bekapcsolódhatott, amely az internetes, elektronikus könyvtári adatbázisok használatát teszi lehetővé. E program részeként 4 számítógéppel, nyomtatóval, kivetítővel is gazdagodott a könyvtár. A felújított könyvtár mára visszanyerte egykori varázsát, rengeteg óvodai és iskolás programnak ad helyet, lelkes könyvtárosnőnk jóvoltából különböző előadásokra, könyvbemutatókra is sor kerül. Kis izelítő a könyvtárban megszervezett programokról 2013-ból :

  1. A magyar költészet napja a könyvtárban
  2. Iskola másképp a könyvtárban
  3. Az Evilági Együttes koncertje Ditróban
  4. Gyógynövények a patikában- Macalik Ernő biológus előadása